Sport

Sport 2019-04-04T22:05:47+00:00

Postoji mnogo mitova i nesporazuma kada je u pitanju spotrska hipnoza pa samim tim i prave vrijednosti se ne vide. Zapravo od svih sportskih psihologa koji rade u svijetu većina je specijalizovana da radi sa igračima pod hipnozom i njihovi rezultati su jako vidljivi. Najbolja primjena je u sportovima gde igrač može da poboljša svoje performanse uz pomoć vizelizacije.

Sta je konkretno hipnoza

Dokazi o hipnotičkom iskustvu se pojavljuju jos od drevnih kultura, a moderna hipnoza se danas koristi za liječenje mnogih bolesti.

Ne postoji nista magično u hipnozi, široka definicija hipnoterapije je izmijenjeno stanje svijesti koje karakterisu odredjeni fizioloski atributi kao sto su relaksacija, usporeno disanje i poboljsanje prijemcivosti na sugestije.Mi koristimo hipnoterapiju kao nacin da fokusiramo um, duh i tijelo. Hipnoza i samo-hipnoza su zapravo uobicajene pojave koje se pojavljuju kod nas redovno a da mi toga uopste nismo svjesni. Npr setite se koliko ste puta sebe jos na studijama ili u skoli uhvatili da gledate kroz prozor i sanjarite. Ta mentalna vizuelizacija je u stvari hipnoticko stanje kojega niste ni bili svjesni. E sad zamislite da mozete iskoristiti ovu sposobnost koristeci je za fokusiranje na pozitivne stvari i da time pomognete vasem timu da vizualizira uspjeh ili odredjeni potez u zavisnosti o kom je sportu rijec, koji ce svaki igrac to pokazati na mecu.

Ove mogucnosti svakodnevno koriste teniseri, kosarkasi , majstori borilackih vestina koji su upoznati sa mocima sportske hipnoze.

Veza izmedju uma i tijela

Ako uzmemo tim tenisera koji se takmici na nekom velikom takmicenju svako od njih zna koliko su vazne njegove sposobnosti. Vecina njih osjeca tada unutrasnju bitku pa se zbog toga javljaju negativne misli
Sta ako ne odigram dobro
-trener racuna na mene
-ne zelim da izneverim saigrace
-moji roditelji ovo gledaju i ne zelim da promasim pa da vidim slegnuta ramena moga oca
ITD. ITD.

Postoji istrazivanje koje pokazuje da je preko 60% nasih monologa zapravo negativno, svaka misao koja nam prodje kroz um utice na sve celije u nasem telu i samim tim dolazi do momentalne promene.
Ovi igraci sa ovakvim mislima postaju svjesni da gube samopouzdanje i njihove posvecenosti nestaju pa je za ocekivati da do uspjeha ne dolazi.
E sad mi smo ti koji odredjujemo da li ce misli biti pozitivne ili negativne. Uz pomoc hipnoterapije eliminisemo sve negativne misli i dozvoljavamo svom tijelu da se mijenja u pozitivnom smeru.

Koje je to “Tajno oruzije”?

Mentalni fokus koncentracija i vizuelizacija su kljucne za uspjeh u svim sferama zivota a posebno u sportu dodavanje rezima mentalne obuke na fizicku i sportsku obuku moze u znatnoj mjeri povecati povjerenje i sposobnost sportista. To je trenutak gde klinicka hipnoterapija stupa na scenu i preuzima vodjstvo nad svim drugim metodama.
Posao hipnoterapeuta je da pomogne osobi da ukloni negativna razmisljanja koja ometaju njegove vjestine i zamijeni ih sa pozitivnim i korisnim mislima. Sportisti se treniraju tako da ne mogu biti odvuceni negativnim mislima, naprotiv pojavljivace im se samo pozitivne misli i slike. Ovo pocinje vece pred mec gde sportista zaspi vizualizirajuci savrsen mec i kako preovladava svaku prepreku, koristi se i pred utakmicu gde se sportisti fokusiraju na teren bez dozvole da budu ometeni bilo cime. Strucnjaci sportske hipnoze poput mene naucili su sportiste iz svih sportova kako da poboljsaju intenzitet, fokus, koncentraciju i kontrolu anksioznosti.

Pruzanje svojim igracima najbolje opreme strategije i kondicione spremnosti su kljucni elementi dok je sportska hipnoza najvredniji alat sa kojim ce se ikada susresti. Fizicka i mentalna spremnost moraju biti izjednacene. 100% fizicke spremnosti ne moze donijeti rezultate ako mentalno nisu spremni da je pokazu.

U čemu je razlika izmedju fizičke i mentalne spremnosti?

U principu razlike nema, jedina i najosnovnija razlike je napor koji se ulaze.
Za uspjeh je potrebno biti maksimalno spreman na oba polja bez obzira koliko je sportista fizicki spreman, ukoliko mu dozvolimo da onda kada mu je najpotrebnije bude ometen negativnim mislima njegova fizicka spremnost nece biti iskazana. Postoji mnogo slucajeva gde sportista na treningu pokazuje svoj maksimum medjutim kada dodje utakmica on zakaze. To je posledica lose povezanosti uma i tijela. Jedan od mojih klijenata je bio profesionalac on je na treninzima bio savrsen ali neposredno prije turnira njegov focus se pomerao sa onog sto je savrseno radio na navijace, takmicare i na negativnu fantaziju o tome kako ce izgledati kad promasi loptu , i tu su se razvili strahovi fobije i anksioznost pa je stres rezultirao losim performansama.
Svi sportisti otvorenog uma koji su spremni na smanjenje stresa i poboljsanje koncentracije mogu imati benefite od hipnoterapije.

Sportisti koji prolaze kroz tezak period ili opravak od povrede mogu kroz samo jednu terapiju osjetiti nevjerovatno poboljsanje i znatno ubrzati proces oporavka bilo da je na mentalnom ili fizickom nivou. Hipnoterapija je savrsen alat za uklanjanje mentalnih ogranicenja kada je u pitanju sport.
Danas najveci timovi bilo da se radi o kosarci, fudbalu tenisu, borilackim sportovima ili nekom drugom sportu angazuju hipnoterapeute kako bi svojim sportistima poboljsali mentalnu snagu koja im je potrebna za uspjeh. U proucavanju najboljih sportista danasnjice i velikih sportskih zvijezda postaje ocigledno da zajednicka prednost pocinje od individualne mentalne spremnosti

Pogledajte iskustva mojih dragih klijentata.